Speltakken

Scouting is voor iedereen!

Scouting MauritsViool heeft acht speltakken voor kinderen en jongeren. Een speltak is een groep kinderen van dezelfde leeftijdsgroep. Bijzonder aan onze groep is dat alleen de jongste en oudste speltakken gemengd zijn. Verder draaien de jongens en meiden hun opkomsten apart tot aan de Explorers. Hieronder kun je zien welke speltak voor uw kind of voor jou van toepassing is.
Ieder onderdeel tot aan de Rovers hebben twee keer per jaar een weekendje en in de zomervakantie gaat iedereen op kamp. Tevens worden er activiteiten georganiseerd voor de gehele groep zoals lustrum-weekenden en een jaarlijkse fietstocht.

Je kunt drie keer gratis komen kijken om met eigen ogen te zien hoe gaaf Scouting is. Natuurlijk is het ook mogelijk om leiding te komen geven. Interesse? Mail dan naar meekijken@mauritsviool.nl.

Bevers

Speltakteken Bevers
Gemengd, van 5 t/m 7 jaar, Zaterdag 10:00 – 12:00
De bevers beleven avonturen in fantasiedorp Hotsjietonia. Samen met de leiding, die vaak als themafiguur optreedt, ontdekken de bevers de natuur, leren ze de beginselen van het koken en bakken, maken ze de mooiste creaties en leren ze om samen te spelen. Er zijn weekendjes en ‘s zomers gaan ze 4 dagen op kamp!

Kabouters

Speltakteken Kabouters height=
Meisjes, van 7 t/m 11 jaar, Zaterdag 10:00 – 12:00
Elke week speelt een grote groep meiden samen in Bambilië. Ze gaan op reis langs de verschillende dorpjes waar zij van alles leren over de natuur, EHBO, koken, vriendschap, cultuur en nog veel meer. Een of twee keer per jaar werken de kabouters aan een insigne om te laten zien wat ze kunnen. Er zijn weekendjes en aan het begin van de zomer gaan we zelfs een hele week op kamp! Daarnaast gaan de kabouters op excursie, wordt er geknutseld en doen ze echte scoutingdingen zoals vuur maken en hutten bouwen.

Welpen

Speltakteken Welpen
Jongens, van 7 t/m 11 jaar, Zaterdag 10:00 – 12:00
Lekker ravotten, hutten bouwen, vies worden en tegelijkertijd wat leren: dat is waar het om draait bij de welpen. Elke zaterdag gaan jongens er op uit in de jungle uit Junglebook. Aan de hand van de ontmoetingen in de jungle, bijvoorbeeld met Baghera of Kaa, leren de welpen alles over natuur, EHBO, koken, vriendschap, cultuur en nog veel meer.  Er zijn weekendjes en aan het begin van de zomer gaan we een hele week op kamp. De welpen werken een of twee keer per jaar aan een insigne om zo te laten zien wat ze kunnen, worden er verschillende excursies georganiseerd en bouwen ze hutten en vlotten.

Blauwe vogels

Speltakteken Blauwe Vogels
Gemengd, vanaf 7 jaar, Zaterdag 14:00 – 16:00 alle oneven weken
De Blauwe Vogels is een groep specifiek voor kinderen met een beperking van het speciaal onderwijs. Verdeeld over drie onderdelen doen ze onder nauwere begeleiding van 1 leiding per 2 a 3 kinderen zo veel mogelijk wat alle andere onderdelen ook doen, maar dan met wat kleine aanpassingen waar nodig. De Kieviten zijn tussen de 7 en 11 jaar, de Haviken tussen de 12 en 16 jaar en de Arenden voor 17 jaar en ouder. De leiding heeft ruime ervaring met deze groep kinderen waardoor ouders zonder zorgen hun kinderen kunnen toevertrouwen aan dit team. We organiseren weekendjes en gaan ‘s zomers met z’n alle 4 dagen in de buurt op kamp. De Blauwe Vogels zijn okay!

Padvindsters

Speltakteken Scouts
Meiden, van 11 t/m 15 jaar, Zaterdag 13:30 – 16:00
Bij de padvindsters draait het allemaal om gezelligheid en samen leuke dingen doen: zelf je eigen hout hakken om er daarna een kampvuur mee te maken om er marshmallows of croissantjes boven te bakken. Het gaat vooral om gezellig met elkaar aan de slag te gaan met uitdagende opkomsten. Tijdens de week zomerkamp en bij weekendjes met vijf andere meiden in een tent slapen en met elkaar koken. Maar ook lekker rennen in de polder met een groot spel, creatief bezig zijn met bijvoorbeeld verf en zo af en toe een beauty-opkomst. 

Verkenners

Speltakteken Scouts

Jongens, van 11 t/m 15 jaar, Zaterdag 13:00 – 16:00
Wil jij leren houthakken, vuur maken, tenten opzetten, pionieren, koken, klussen en samenwerken in groepen? Dan zijn de verkenners echt iets voor jou! Bij de verkenners staan zelfstandigheid, samenwerken en normen en waarden centraal. In de vier jaar bij de verkenners ontwikkelen jongens zich van spelende welpen tot zelfstandige tieners, die hun eigen opkomsten in elkaar kunnen zetten.
Door de jaren heen ontstaan vaak hechte vriendschappen; juist omdat je elkaar tijdens het scoutingspel goed leert kennen en op elkaar leert bouwen. Natuurlijk worden er bij de verkenners niet alleen typische scoutingdingen gedaan: er zijn ook gave opkomsten zoals een gamenight. Naast de gebruikelijke weekendjes en het zomerkamp gaan de oudste verkenners ook een paar dagen op winterkamp. 

Explorers

Speltakteken Explorers
Gemengd, van 15 t/m 18 jaar, Vrijdag 20:00 – 22:00
Bij de Explorers draaien de jeugdleden voor het eerst sinds de bevers weer gemengd. De jongens en meiden maken wekelijks in duo’s voor elkaar opkomsten en doen dit geheel zelfstandig. De groep krijgt geen leiding maar begeleiding; enkel wanneer er hulp nodig is of ingrijpen noodzakelijk is, staat de begeleiding klaar. Daardoor hebben jongeren veel vrijheid maar blijft er wel een veilige omgeving gegarandeerd. Na de opkomst is het altijd mogelijk om te blijven hangen in het lokaal om gezellig een avondje samen door te brengen. Het is mogelijk om in het derde jaar een snuffelstage te lopen om te kijken of je leiding wilt worden. Verder staat er drie jaar voor de explorers, maar mocht een lid het zo leuk vinden is een vierde jaar een optie. Memorabele kampen en weekendjes zijn geen uitzondering maar een garantie! 

Rovers

Speltakteken Rovers

Gemengd, 18 t/m 21 jaar, Zaterdag 20:00 – 22:00 om de week
Een groep zelfstandige, jongvolwassen jongens en meiden van 18 tot en met 21 jaar vormt de Rovers. Kenmerk: ze vinden het gezellig om samen leuke dingen te doen en hebben vaak al veel ervaring met scouting. De Rovers bedenken zelf hun opkomsten en er is geen leiding en begeleiding meer nodig. Na de opkomst is het altijd mogelijk om nog een drankje te doen aan de bar en gezellig een avond samen door te brengen. Eens in de zes weken draaien de Rovers samen met de Stam. Ook gaan ze mee op het weekend van de Stam! 

Stam

Speltakteken Stam

Gemengd, vanaf 21 jaar, Zaterdag 20:00 – 22:00 eens in de 3 weken
Hier zitten de echte scoutingtijgers! Al ouder dan 21, maar nog altijd geen genoeg gekregen van Scouting? Dan kun je bij de Stam terecht! De Stamleden regelen hun eigen opkomsten, zonder leiding of begeleiding. De opkomsten zijn zeer gevarieerd: van uitdagende puzzeltochten, tot grappige filmopdrachten en van Walking Dinner tot ijskarten. Ook gaat de Stam jaarlijks samen met de Rovers een gezellig weekend weg. De Stam is overigens ook de ideale plek om ervaringen uit te wisselen met andere leiding of oud-leiding. En natuurlijk ook om na een opkomst nog even met z’n allen een drankje te doen. Eens in de zes weken draaien de Rovers mee. 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00